Belső árnyékolás – függönyözés

fuggony-kep2

 

fuggony-kep3

 fuggony-kep4

Belső árnyékolás – függönyözés

Napjainkban ha belső árnyékolásra merül fel igény, a lehetőségek széles skálájáról választhatunk. Minden esetben össze kell hangolni az adott hely sajátosságait és az árnyékolóval szemben támasztott elvárásokat.

A klasszikus értelemben vett redőzött függönyök soha nem mennek ki a divatból, hiszen rengeteg lehetőséget kínálnak. Akár ugyanaz a kelme felhasználható minimalista lakásban vagy nagypolgári otthonban. Ugyanabból az alapanyagból készülhet letisztult vonalú lapfüggöny vagy római roló, de paszományokkal díszített drapériát is varrhatunk belőle. Éppen ebben a sokféleségben rejlik a textilek varázsa, a lehelet-könnyű organzát vagy a súlyos kárpitszövetet is használhatjuk szemet gyönyörködtető dekorálásra, vagy sötétítésre, de akár térelválasztásra is. Bárhogyan öltöztetjük a teret, a bútorokat vagy az ablakokat, az értő kézzel használt textil kifinomultabbá teszi a hatást.

Hotelekben, vendéglőkben speciális kidolgozású textíliákra van szükség. Függönyökhöz, ágytakarókhoz, kárpitokhoz a balesetvédelmi előírásoknak megfelelően lángmentes (Trevira CS, Teflon) anyagokat kell használni. Éttermekben a nagy igénybevétel miatt fontos hogy a terítők, asztalneműk anyaga kopásálló és könnyen kezelhető legyen. Az említett szempontok mellett a textileknek természetesen az arculattal is összhangban kell lenniük, tehát a vendéglátóhelyek „öltöztetése” szép, izgalmas feladat, különleges dekoráció lehet fém vagy alumínium függöny.

Egészségügyi intézményekben használatos paravánoknak, függönyöknek antibakteriális tulajdonsággal kell rendelkezniük, bírniuk kell a fertőtlenítést.

Színházak, közösségi terek ülőbútorait célszerű folttaszító tulajdonsággal rendelkező szövettel kárpitozni. Hangelnyelő függönnyel, falburkolattal hangversenytermek, mozitermek akusztikája jelentősen javítható.

A funkcionális árnyékoló szerkezetekre szintén igaz hogy a praktikumot össze kell hangolni a design-nal. Először bonyolultnak tűnhet a sokféle technika között eligazodni, de ha végiggondoljuk a helyre/személyre szabott igényeket, már sokkal könnyebb a választás. A liftes karnisok, vagy a botos zsilipes karnisok megkönnyítik a függönyök leszedését és felrakását.

A római rolók, roletták, sávrolók, pliszék, szalagfüggönyök hihetetlenül gazdag kínálata áll rendelkezésünkre. Anyaguk lehet természetes alapú, szintetikus, kevert szálú, de fémből, papírból vagy növényi rostokból is készülhetnek. Fényáteresztő tulajdonságukat tekintve lehetnek áttetszőek, közepesen fényzáróak (dim out) vagy teljesen fényzáróak (black out). Az erős UV és hőhatás jelentősen csökkenthető a hátoldal hővisszaverő bevonatával. Színben, mintában is széles a választék, a legprofibb gyártók akár az ügyfél kedvenc mintáját, vagy céges megrendelő logóját is rányomtatják az árnyékolóra.

A szerkezetek működtetése történhet egyszerű kézi mozgatással vagy villanymotorral. A kézi mozgatás lehetőségei: zsinór, gyöngylánc, kezelőpálca, lift-szerkezet. Mindenképpen motoros megoldás ajánlható nehezen elérhető helyekre, nagy szerkezetekhez, színházi függönyökhöz, de mozgásukban korlátozott embereknek is. A motoros szerkezeteket távirányítóval vagy fali kapcsolóval vezérelhetjük, de időkapcsoló vagy időjárás érzékelő elem is beiktatható pl. passzív házaknál.

Akár új épületek tervezésénél akár átépítésnél gondoskodni kell az árnyékolók helyének megfelelő kialakításáról, mert később jelentősen megnehezíti a függönyök, szerkezetek elhelyezését.

Árnyékoló szerkezetek

 

További képek